skip to Main Content

Fietsen voor Duchenne

2 August 2019

Toen de helden van Morris Bikers aan Ukomst vroegen of wij hen wilde sponsoren voor hun deelname aan Duchenne Heroes, was de keuze snel gemaakt. Wat een fantastisch initiatief voor zo’n verschrikkelijke ziekte!

Helaas zijn wij zelf niet bepaald de juiste sportmannen om mee op de fiets te springen (misschien volgend jaar), maar wij wensen de mannen van Morris Bikers veel succes en plezier met deze fantastische deelname!

Meer weten of ook sponsor worden? Klink op deze link voor meer informatie.

 

 

 

 

De ziekte van Duchenne is een erfelijke aandoening van de spieren die bijna alleen bij jongens voorkomt. De ziekte van Duchenne noemen we ook wel Duchenne. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Daardoor ontbreekt bij de ziekte van Duchenne het eiwit dystrofine. Hierdoor breken spiercellen af en raken de spieren verzwakt. Normaal zorgt dit eiwit ervoor dat de spierencellen stevig en veerkrachtig zijn.
De eerste tekenen van Duchenne zijn vaak al te zien op kleuterleeftijd, hoewel de kinderen vanaf hun geboorte al zwakkere spieren hebben. Een kind begint later met lopen en heeft moeite met opstaan. Verder kunnen de kuiten dikker zijn dan bij andere kinderen. Daarbij zijn de spieren van vooral bovenbenen en later ook bovenarmen minder sterk. Een vertraagde spraak- en taalontwikkeling kan ook een eerste teken zijn. Een persoon met de ziekte van Duchenne heeft ook minder uithoudingsvermogen. Bekijk voor meer informatie over de eerste kenmerken deze film.
In de loop van de jaren verzwakken de spieren steeds meer. Als gevolg van de spierzwakte ontstaat stijfheid van de gewrichten en worden ook de spieren zwakker die nodig zijn voor de ademhaling en het hart. 
Soms ontstaat een verkromming van de rug. Dit noemen ze scoliose. 
De mate waarin de kenmerken optreden, verschilt van persoon tot persoon. De helft van de mensen met Duchenne wordt nu ouder dan 30 jaar.

Deel dit bericht

Back To Top